Maceraty są olejami roślinnymi otrzymywanymi w wyniku moczenia w oleju ziół lub kwiatów, olej przejmuje właściwości rośliny i nazwę np. macerat z kwiatostanu kocanek.
Oto przykładowy przepis na zrobienie maceratu w domu.
Bierzemy zioła lub kwiaty (zależy co chcemy osiągnąć za pomocą naszego maceratu) wkładamy do przezroczystego szklanego naczynia i zalewamy olejem w taki sposób, żeby je przykryć (najlepiej do tego nadaje się olej sojowy, słonecznikowy lub oliwa z oliwek). Zakręcamy i odstawiamy na dwa, trzy tygodnie w słoneczne miejsce np. parapet okna. Każdego dnia wstrząsamy aby wymieszać.
Po tym czasie filtrujemy i przelewamy, tym razem do naczynka z ciemnego szkła, dodajemy kilka kropelek witaminy E (doskonały konserwant składników olejowych) i trzymamy w lodówce.
Powstały macerat łączy w sobie właściwości oleju bazowego oraz cenne właściwości rozpuszczalnych w tłuszczach biologicznie aktywnych substancji z danego surowca roślinnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz